Диета на Дюкан
Добави към моето меню
Диета на Дюкан
Време е!
Време е за диета, за здравословно хранене и пролетно почистване на организма, за да можем самите ние да се харесваме и да се чустваме добре.
Този път залагам на диета, на диетата на Пиер Дюкан, на Дюканската диета.
Знам, че само диета не е достатъчно и една диета не може да съществува сама за себе си. За спорта, за движението, за ходенето пеша до работа,за качването по стълбите и …. съм писала и пак ще пиша.
Сега темата е КАК да изберем нашата диета, нашата храна, защото ние сме това ядем и това, което мислим и усещаме.
От опит знам, че 2 неща трябва да се избягват, когато искаме да се чустваме добре в тялото си:
1. Тесто – рабирай под това почти всичките видове хляб, тестени закуски и макарони – това е тежка храна от която можеш да се откажеш. Или да замениш с домашен хляб приготвен от пълнозърнесто или ръжено брашно.
2. Мазнини – разбирай всички пържени храни, ястия, приготвени и сервирани с 1 пръст мазнина отгоре.
Колкото и да е странно от парче черен шоколад, фавла или домашно сладко или мед – този ефект го няма. Можеби защото не го хапваме всеки ден, а за удоволствие или награда – бавно и с наслада го изяждаме.
И две правила:
Едното е да се храним често, в определени часове и да забравим за късното ядене. Последната храна не трябва да бъде приемана след 20.00 часа и никакво ядене пред телевизора и други разсейващи фактори.
Другото правило за бавното хранене, е старо колкото индуската култура, защото това го има във всички книги по йога.
И остана движението …. достатъчно условие е да осъзнаем, че нас ни има докато се движим, за да не минава животът ни като 10 часа в офиса зад компютъра.
Целия този увод е за да обясня, защо и стаигнах до диетата на Дюкан.
Да модна е, почти всичките ми познати минаха през нея, издържаха на ударните дни и видимо имаше ефект. Има толкова много и писано за нея, има и толкова рецепти за дюкянки и книгите ги има.
Това, което ще направя е да изясня принципите на тази диета, за да мога да я прилагам, за да мога да подчиня храненето си на тези принципи и да приготвям всеки ден за тази диета различни рецепти.
Защото за да бъде успешна една диета ти трябва да си я разбрал правилно, да си я приел и да се превърне начин на хранене, а не в извинението “на диета съм”.
Това са основните постулати на Дюканската диета:
РАЗРЕШЕНИ ХРАНИ ПРЕЗ УДАРНИЯ ЕТАП!
в продължение на 1-10 дни (средно 5) в зависимост от броя на колограмите, които желаете да свалите
Този период ,чиято продалжителност е до 10 дни имате право да избирате измежду описаните по-долу осем категории храни от тези категории може да консумирате колко искате без никакви ограничения и по колкото пъти на ден искате! Дори може да ги смесвате!
1 категория- постни меса
Това са 3 вида меса: телешко, говеждо и конско , (не че знам къде предлагат конско месо в бг)
– говеждо месо – разрещени са всички части/стек, филе, ростбив, забранени са рибицата и котлетите,които са тлъсти/
– телешко месо – полезни са шницелът и частите за печене /могат да се консумират след като се отделят тлъстите части.
– свинско и агнешко месо – са напълно забранени през ударния режим, защото тряба да се приемат възможно най-чисти протеинови храни!
2 категория – дреболии
от тази категория са разрешени телешки, пилешки, говежди, като телешки и агнешки език които не са тлъсти. Както и бъбреци и воденички и др.
Не съм любител на дреболии /свързвам ги с другото им наименование – карантия и това ми действа отказващо/. Това е силна храна, която се приготвя по изключение.
3 категория – риби
За това семейство храни няма никакво ограничение. Всички риби са разрешени. Все пак избирайте риба като пъстърва, съомга, ципура, риба тон, хек или бяла риба. Риба като шаран и толстолоб, които са по-мазни, по-добре изключете или само по повод.
4 категория – морски дарове
В тази категория храни се включват всички видове ракоообразни и всички миди.
За съжаление рулцата от раци отпадат, защото рачешкото в тях е малко.
5 категория – птиче месо
Всички птици са разреяение с изключение на птиците с плосък клюн /патица и гъска/.
От пилето може да се яде всичко. Яжте повече бяло месо.
Заекът има постно месо което може да се консумира печено или варено с горчица или обезмаслена извара.
6 категория – постни шунки
Търсете олекотена свинска шунка, пилешка, пуешка или телешка, внимателно четете етикета, за да изберета такава с ниско съдървание на мазнини.
7 категория – яйца
Яйцата с консумират твъдо сварени или рохки, на очи, на омлет или бъркани, но в тефлонов тиган без олио или мазнина.
8 категория – обезмаслени млечни продукни /кисело мляко, извара и сирене/
Тези храни представляват основно белтъчини. От тук и значението им за ударния период на диетата на Пиер Дюкан!
Разреяени са и плодови кисели млека, ако са обезмаслени.
Когато сме в магазина трябва да избираме нискомаслено мляко, 0,1% масленост.
9 категория – литър и половина течност всеки ден
Чай билков, кафе, кока кока light (е разрешена, аз не пия кока кола) и мин.ерална вода!
Съветите на Пиер Дюкан:
1. Яжте толкова често, колкото ви се иска, когато огладнеете
2. Никога не пропускайте ядене. /Да, всеки здравословен хранителен ревим ни съветва да не пропускаме хранене/
3. Пийте вода, докато се храните. /С това не съм съгласна, това е в противоречие с прочетеното в други книги/
4. Осигурете си всички необходими продукти за диетата /Това ми харесва, като идея, но определено аз съм си привървеник на пазаруването на веднъж в седмицата с предварително изготвения списък, защото това пести време/
5. Преди да хапнете от някоя храна проверете, че фигурира в списъка.
/Таблицата за съвместимост на храните е у дома на хладилника и винаги поглеждам в нея/ Това означава, че ще трябва да изготвя нова таблица на разрешените храни според Д-р Дюкан. За любител като мен на таблиците и статистиките това е добре.
И така, това, което знам за Диетата на Пиер Дюкан е следното:
Диетата на Пиер Дюкан е от четири фази:
Протеинов етап – Фаза на протеинова атака
Смесен етап – Етап на същинско отслабване
Преходен етап – Етап на запазване на теглото
Стабилизиращ етап – До края на живота
А сега трябва да прочета книгите на Пиер Дюкан! За да разбера дали тази диета / начин на хранене е за мен. Или е мода, увлечение, което ще мине …
Има един голям проблем – аз съм почти вегетарианец! Как ще изкарам една седмица на месо?
Следва продължение
Днес, 19.02.09 вече имам книгата на Пиер Дюкан “КАК ДА ОТСЛАБНЕМ ЗАВИНАГИ. Трайно отслабване на 4 етапа”. След толкова прочетени книги стилът на книгата не ми допада, нито историята с която започва книгата. Продължавам с четеното. Надявам се, когато стигна до рецептите, да открия полезното тогава.